Επικοινωνήστε μαζί μας

(+30) 210 990 2900

Στείλτε μας ένα email!

Στοιχεία επικοινωνίας:

Μήνυμα:

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Προσφορά για Επιχειρήσεις

Στοιχεία επικοινωνίας

Επιχείρηση

Για ποιά κάλυψη θέλετε να ενημερωθείτε;

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Προσφορά για Επαγγελματίες

Επίπεδο προστασίας:

Στοιχεία επικοινωνίας:

Επάγγελμα

Για ποιά κάλυψη θέλετε να ενημερωθείτε;

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Προσφορά για Ιδιώτες

Επίπεδο προστασίας:

Στοιχεία επικοινωνίας

Είστε καπνιστής;

Ναι Όχι

Για ποιά κάλυψη θέλετε να ενημερωθείτε;

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Προσφορά για Ομαδική ασφάλιση

Στοιχεία επικοινωνίας

Είστε επιχείρηση;

Ναι Όχι

Είστε μέλη συλλόγου, ομοσπονδίας, σωματείου;

Ναι Όχι
Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Η γνώμη σας για εμάς είναι πολύ σημαντική

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.
· ·blog

Ασφαλής οδήγηση τον χειμώνα

Συμβουλές για την οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα.
1. Οδήγηση με μειωμένη ταχύτητα
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε μια επικείμενη ολίσθηση σε βρεγμένο οδόστρωμα είναι να οδηγείτε συντηρητικά. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα αφενός αφήνει περιθώριο διόρθωσης οποιουδήποτε σφάλματος από την πλευρά του οδηγού, αφετέρου επιτρέπει στα ελαστικά του οχήματος να εφάπτονται με μεγαλύτερη επιφάνεια στο οδόστρωμα και να βελτιώνεται η ελκτική τους ικανότητα.
2. Διατήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας
Η διατήρηση σωστών αποστάσεων ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα είναι ζωτικής σημασίας σε βρεγμένο οδόστρωμα και απαιτεί την τεταμένη προσοχή του οδηγού όπως επίσης και πιο ομαλούς, λιγότερο απότομους χειρισμούς στο τιμόνι, το γκάζι και τα φρένα του οχήματος, μιας και υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για πρόκληση τροχαίων από λάθη στους δρόμους. Το φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα αυξάνει την απόσταση ακινητοποίησης έως και στο διπλάσιο σε σχέση με το καλής ποιότητας στεγνό οδόστρωμα. Ως εκ τούτου θα πρέπει να μην οδηγείτε πολύ κοντά στο προπορευόμενο όχημα αλλά να κρατάτε τουλάχιστον διπλάσια απόσταση ασφαλείας, απ’ότι σε ήπια καιρικά φαινόμενα.
3. Οδήγηση στα «χνάρια» των προπορευόμενων οχημάτων
Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι στους δρόμους όταν βρέχει υπάρχουν λιμνάζοντα νερά στα σημεία που έχουν υποστεί εντονότερη καθίζηση από την επαναλαμβανόμενη χρήση καθημερινά. Καλό είναι να μη μπαίνετε μέσα στα αυλάκια αυτά με το νερό αλλά να προσπαθείτε να κινείστε σε οδόστρωμα που δεν έχει στάσιμο-λιμνάζον νερό. Η αντίσταση στην κίνηση που δέχεται το αυτοκίνητο σε αυτή την περίπτωση, αυξάνει την απαιτούμενη ενέργεια από το όχημα και κατά συνέπεια και την κατανάλωση των καυσίμων. Επίσης ο κίνδυνος να γλιστρήσετε θα είναι μικρότερος, καθώς το ελαστικό δε θα έχει να διαχειριστεί μεγάλη ποσότητα νερού για να απομακρύνει από τις αυλακώσεις του.
4. Το φαινόμενο της υδρολίσθησης
Το φαινόμενο της υδρολίσθησης εμφανίζεται όταν το νερό εμπρός από το ελαστικό του οχήματος κατά την κίνηση συσσωρεύεται πιο γρήγορα από ότι το δεύτερο μπορεί να απομακρύνει. Η πίεση του νερού κάποιες φορές μπορεί να υπερνικήσει το βάρος του οχήματος, ανασηκώνοντας το ελαστικό επάνω σε ένα μικρό φιλμ νερού που δημιουργείται και να ολισθαίνει.
Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο θα πρέπει αρχικά να έχετε μεριμνήσει έγκαιρα ώστε ο χειμώνας να σας βρει με καινούργια ελαστικά εάν τα υπάρχοντα είναι φαγωμένα και πολυκαιρισμένα. Το πέλμα του ελαστικού θα πρέπει να έχει πάντοτε βάθος μεγαλύτερο από το ελάχιστο νόμιμο των 1.6 χιλιοστών και ιδανικά μεγαλύτερο από 3-4 χιλιοστά όπου η ικανότητα πρόσφυσης του ελαστικού μειώνεται αισθητά.
Εάν διαπιστώσετε ότι χάνετε τον έλεγχο του οχήματος μην ενεργείτε βίαια, διότι το αυτοκίνητο μπορεί να γλιστρήσει με ανεπανόρθωτες συνέπειες. Προσπαθήστε να ανακόψετε ταχύτητα χρησιμοποιώντας το κιβώτιο ταχυτήτων και πολύ απαλά το φρένο, αφήνοντας το γκάζι εντελώς.
Εάν διαπιστώσετε ότι κάτι τραντάζεται στους τροχούς κατά το πάτημα του φρένου, είναι το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών ABS που έχει μπει σε λειτουργία. Μην αφήνετε το φρένο σε αυτή τη φάση διότι το σύστημα δε θα αφήσει τους τροχούς να μπλοκάρουν και θα σας βοηθήσει να κάνετε, αν χρειαστεί, και ελιγμούς.
5. Προετοιμασία πριν το ταξίδι
Η οδήγηση στη βροχή μπορεί να μετατραπεί από μια ευχάριστη διαδρομή σε εφιάλτη. Πριν ξεκινήσετε για μια μεγάλη βόλτα συμβουλευτείτε τα δελτία καιρού ώστε να μην έρθετε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ελέγχετε τακτικά αλλά και πριν από ένα μεγάλο ταξίδι τα φώτα του οχήματος, τα ελαστικά και τους υαλοκαθαριστήρες. Η κακή λειτουργία των συστημάτων αυτών θα σας ταλαιπωρήσουν στο ταξίδι σας με τυχόν αναπάντεχες επισκευές και περιττά έξοδα που θα μπορούσατε να γλιτώσετε αν τηρούσατε τον περιοδικό τακτικό έλεγχο του οχήματός σας.
6. Ανεμοθύελλα και καταιγίδα
Εάν τελικά στο ταξίδι σας προέκυψε έντονη βροχή ή ανεμοθύελλα και δε μπορείτε να συνεχίσετε, σταματήστε. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν το νερό που φτάνει στο τζάμι με μεγάλη ένταση. Όταν η ορατότατη είναι τόσο περιορισμένη που δεν μπορείτε να δείτε, ακόμη και με τη χρήση της μέγιστης σκάλας στους υαλοκαθαριστήρες, θα πρέπει να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλα ασφαλή σημεία. Εάν δεν έχετε άλλη επιλογή από την άκρη του δρόμου, κάντε στην άκρη όσο το δυνατόν περισσότερο και περιμένετε να κοπάσει η έντονη βροχόπτωση. Να σταθμεύετε με αναμμένους τους προβολείς και τα αλαρμ ώστε να προειδοποιήσετε και τους άλλους οδηγούς.
7. Παρατεταμένη βροχόπτωση και οδήγηση
Τις βροχερές ημέρες του χειμώνα όπου καλείστε να οδηγήσετε να θυμάστε ότι η παρατεταμένη βροχόπτωση μπορεί να επιτείνει την κόπωση. Το νερό στο οδόστρωμα αντανακλά το φως των διερχομένων αυτοκινήτων ή του περιβάλλοντος, το οποίο επιβαρύνει την όραση του οδηγού.
Επιπρόσθετα, η συνεχής λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων σε συνδυασμό με τη ζέστη της καμπίνας μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία απότομα και χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Μη ξεχνάτε να σταματάτε κάθε 2 ώρες συνεχούς οδήγησης για διάλλειμα τουλάχιστον 15 λεπτών. 1 στα 4 τροχαία στους Ευρωπαϊκούς δρόμους σχετίζεται με την υπνηλία στο τιμόνι.
8. Κατά την έναρξη της βροχής ο δρόμος γίνεται ολισθηρός
Ο Νοέμβριος είναι μήνας που φέρνει βροχές και έντονες αλλαγές στο σκηνικό του καιρού. Η αλλαγή του σκηνικού από ένα ξηρό και ηλιόλουστο μεσημέρι σε ένα υγρό και συννεφιασμένο απόγευμα είναι συχνό φαινόμενο αυτή την περίοδο. Στα πρώτα λεπτά της βροχής θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν οδηγείτε διότι η σκόνη και τα λάδια του δρόμου αναμειγνύονται με το νερό που πέφτει και δημιουργούν ένα στρώμα, «γλίτσα» που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη και ανεξέλεγκτη απώλεια πρόσφυσης του οχήματος.
9. Τα στάσιμα νερά είναι επικίνδυνα
Τα στάσιμα νερά της βροχής μπορεί να κρύβουν από κάτω παγίδες. Όταν περνάτε μέσα από λακκούβες με νερό μειώνετε δραματικά την ταχύτητά σας διότι μπορεί να έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα και να υπάρχει έρεισμα το οποίο στην καλύτερη περίπτωση θα τραυματίσει τα ελαστικά σας.
Να θυμάστε πως όταν περνάτε μέσα από νερά, τα φρένα σας μπορεί να βραχούν και να χάσουν παροδικά την ικανότητα ακινητοποίησης. Πατήστε ελαφρά τα φρένα για λίγα μέτρα ώστε να στεγνώσετε τα υλικά τριβής και να τα επαναφέρετε σε κατάσταση λειτουργίας.
10. Ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας
Τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας είναι σαν τα παπούτσια που φοράτε όταν περπατάτε. Είναι αυτά που έρχονται σε άμεση επαφή με το οδόστρωμα και μεταφέρουν όλη την κινητική ενέργεια της μηχανής για την κίνηση του οχήματος. Εάν δεν είναι σε καλή κατάσταση οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί.
Ο τακτικός έλεγχος της πίεσης είναι από τους πιο βασικούς ελέγχους τόσο για την καλή λειτουργία τους όσο και για έναν γρήγορο έλεγχο της κατάστασης τους.
Η ελλιπής πίεση σε κάποιον τροχό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιο ξένο σώμα έχει εισχωρήσει στην επιφάνειά του και κινδυνεύετε να μείνετε από λάστιχο στο δρόμο εάν δεν το επισκευάσετε άμεσα. Φροντίστε να είναι καλά φουσκωμένα και ελέγξτε την πίεση 1 φορά το μήνα ή ιδανικά μια φορά την εβδομάδα. Κάθε κατασκευαστής τοποθετεί αντίστοιχο καρτελάκι με τις κατάλληλες πιέσεις των τροχών είτε στην κολώνα της πόρτας του οδηγού είτε στο ντουλαπάκι και το εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος.

( Οι οδηγίες είναι προσφορά των Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» & GOODYEAR Dunlop Ελαστικά Ελλάς )

Πηγή: nextdeal.gr

Comments

Comments are closed.

Στοιχεία Εταιρείας

K2 - Σύμβουλοι Διαχείρισης Ασφαλιστικών Κινδύνων
Λεωφ. Βουλιαγμένης 90
166 74, Γλυφάδα, Ελλάδα
Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 990 2900

Στοιχεία Επικοινωνίας

e-mail address: info@k-2.gr

(+30) 210 990 2900

Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ακούσουμε οποιοδήποτε ασφαλιστικό πρόβλημα ή ζήτημα σας απασχολεί. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να σας εξυπηρετήσουμε.
Kαλέστε στο τηλεφωνικό κέντρο 9:00 πμ-16.00 μ.μ.

Contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Questions, issues or concerns? I'd love to help you!

Click ENTER to chat