Επικοινωνήστε μαζί μας

(+30) 210 990 2900

Στείλτε μας ένα email!

Στοιχεία επικοινωνίας:

Μήνυμα:

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Προσφορά για Επιχειρήσεις

Στοιχεία επικοινωνίας

Επιχείρηση

Για ποιά κάλυψη θέλετε να ενημερωθείτε;

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Προσφορά για Επαγγελματίες

Επίπεδο προστασίας:

Στοιχεία επικοινωνίας:

Επάγγελμα

Για ποιά κάλυψη θέλετε να ενημερωθείτε;

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Προσφορά για Ιδιώτες

Επίπεδο προστασίας:

Στοιχεία επικοινωνίας

Είστε καπνιστής;

Ναι Όχι

Για ποιά κάλυψη θέλετε να ενημερωθείτε;

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Προσφορά για Ομαδική ασφάλιση

Στοιχεία επικοινωνίας

Είστε επιχείρηση;

Ναι Όχι

Είστε μέλη συλλόγου, ομοσπονδίας, σωματείου;

Ναι Όχι
Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.

Η γνώμη σας για εμάς είναι πολύ σημαντική

Το μήνυμά σας έχει σταλεί με επιτυχία. Close this notice.
· ·blog

Γιατί οι χάκερς βάζουν στο μάτι τις ασφαλιστικές;

Ο θρυλικός ληστής Jesse James έλεγε: «Κλέβω τράπεζες γιατί εκεί βρίσκεται όλο το χρήμα».
Παραφράζοντας τα λόγια του ίσως μπορούμε να «δικαιολογήσουμε» τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων χάκερς σε ασφαλιστικές. «Γιατί εκεί βρίσκονται όλες οι πολύτιμες πληροφορίες».
Γιατί πολύτιμες; Διότι σήμερα, έχει στηθεί ένας χορός δισεκατομμυρίων στη… σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου, που στηρίζεται στην εμπορία και διακίνηση προσωπικών δεδομένων ασφαλισμένων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αξία των αριθμών κοινωνικής ασφάλισης που αποτελούν προϊόν υποκλοπής να καταγράφει ανοδική πορεία, δίνοντας έξτρα κίνητρο στους χάκερς να «χτυπήσουν» ασφαλιστικές εταιρείες και φορείς του κλάδου της Υγείας.
Γιατί, όμως, οι χάκερς επιλέγουν τις ασφαλιστικές και δεν στοχεύουν κατευθείαν στην πηγή των χρημάτων, ήτοι στις τράπεζες; Με άλλα λόγια, αν μπορούν μέσω διαδικτύου να παραβιάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς και στοιχεία καρτών, γιατί επιλέγουν την υποκλοπή πληροφοριών ασφαλισμένων;
Ειδικοί της κυβερνοασφάλειας εξηγούν ότι συλλέγοντας ονόματα χρηστών και κωδικούς ασφαλείας, οι χάκερς αυξάνουν τις πιθανότητες να εισβάλλουν και σε άλλες επιχειρήσεις που διαθέτουν ακόμη πιο σημαντικές πληροφορίες που αναζητούν. Αποκτώντας πρόσβαση σε μία ασφαλιστική, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κινηθούν με άνεση και ίσως να χτυπήσουν ακόμη μεγαλύτερες εταιρείες σε πιο «ευαίσθητους» κλάδους, όπως της αμυντικής βιομηχανίας.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, είναι το γεγονός ότι οι κλεμμένοι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης αξίζουν στο «darknet» (ανώνυμο δίκτυο παράλληλο με το internet, όπου οργιάζει η παράνομη δραστηριότητα) 10 έως 20 φορές περισσότερο από τους αριθμούς πιστωτικών καρτών. Και ενώ οι επιθέσεις σε ασφαλιστικές δεν «πουλάνε» στα πρωτοσέλιδα το ίδιο με τις επιθέσεις σε τράπεζες ή σε μεγάλες πολυεθνικές, μόνο σπάνιες δεν είναι, κάτι που αποδεικνύεται από τους αριθμούς που… προκαλούν ίλιγγο. Μόνο στις ΗΠΑ, τον τελευταίο χρόνο έχουν διαρρεύσει ή κινδυνεύσει προσωπικά δεδομένα περίπου 100 εκατ. ασφαλισμένων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, το τελευταίο πεντάμηνο έχουν σημειωθεί 17 κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες ή φορείς του κλάδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ιστορικά, έχουν αναφερθεί πάνω από 1.000 επιθέσεις χάκερς σε πάροχους υγειονομικής περίθαλψης, ασφαλιστικές και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου της Υγείας από τις αρχές του 2000, προσβάλλοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Η γιγαντιαία επίθεση κατά της Anthem, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ασφαλειών Ζωής στις ΗΠΑ, τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την οποία διέρρευσαν στοιχεία 80 εκατ. ασφαλισμένων και εργαζομένων, υποδεικνύει ότι το ενδιαφέρον των χάκερς για ιατρικά δεδομένα αυξάνεται σε απειλητικό βαθμό. Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση κατά των Premera Blue Cross και LifeWise που επηρέασε σχεδόν 11 εκατ. πελάτες και εργαζομένους ήρθε να επιβεβαιώσει την τάση. Το FBI έχει προειδοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι ότι οι ασφαλιστικές έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των χάκερς. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό που κάνει τις ιατρικές πληροφορίες να είναι πιο πολύτιμες από τις πιστωτικές κάρτες, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις πιστωτικές – που ο κάτοχος το αντιλαμβάνεται σχετικά άμεσα και τις ακυρώνει – η χρήση τους μπορεί να γίνεται για χρόνια χωρίς να το αντιληφθεί ο πάροχος ή ο ασφαλισμένος. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι πίσω από τις επιθέσεις τόσο κατά της Anthem, όσο και κατά των Premera και LifeWise, κρύβονται Κινέζοι χάκερς. Υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρον των Κινέζων για απόρρητες πληροφορίες αμερικανικών επιχειρήσεων είναι δεδομένο και επομένως μία επιτυχημένη παραβίαση θα μπορούσε να τους δώσει τη δυνατότητα να «μολύνουν» με ιούς εταιρικά δίκτυα και να αποσπάσουν πολύτιμη πληροφόρηση. Και ενώ οι επιθέσεις σε ασφαλιστικές δεν «πουλάνε» στα πρωτοσέλιδα το ίδιο με τις επιθέσεις σε τράπεζες ή σε μεγάλες πολυεθνικές, μόνο σπάνιες δεν είναι. Για να αποτραπούν νέες επιθέσεις στο μέλλον, ίσως θα έπρεπε να εξεταστούν ενδελεχώς οι κυβερνοεπιθέσεις που σημειώνονται σε όλους τους κλάδους – και όχι μόνο στις ασφαλιστικές – και να υπάρξει συνεργασία μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτικού τομέα για τον εντοπισμό των δυνητικών απειλών. Οι τράπεζες έχουν καταλάβει τον κίνδυνο και δαπανούν τεράστια ποσά για την ηλεκτρονική τους ασφάλεια, κάτι που αναμένεται να αναγκαστούν να κάνουν και οι ασφαλιστικές, από τη στιγμή που διαχειρίζονται μεγάλες βάσεις ευαίσθητων δεδομένων.
Η υπόθεση της Anthem ίσως σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας περιόδου, κατά την οποία η κυβερνοασφάλεια αποτελεί τον μεγαλύτερο και πιο συστημικό κίνδυνο στον κλάδο των ασφαλειών. Το ρόλο ασπίδας κατά των κυβερνοεπιθέσεων θέλουν να παίξουν οι εξειδικευμένες ασφαλίσεις που διατίθενται πλέον διεθνώς και προσφέρουν ευρεία γκάμα καλύψεων. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι απαιτούμενες ασφαλίσεις κατά κυβερνοεπιθέσεων θα φτάσουν άμεσα στα 1 δισ. δολάρια.
Για να γίνει κατανοητός ο οικονομικός αντίκτυπος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι χάκερς που «εισέβαλαν» στην Anthem, κατάφεραν να φύγουν με σχεδόν 1 δισεκατομμύριο αριθμούς πιστωτικών καρτών. Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι οι ασφαλίσεις κατά κυβερνοεπιθέσεων αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Παρόλα αυτά, η Fitch προειδοποιεί ότι από τη στιγμή που οι κίνδυνοι του κυβερνοχώρου μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές και οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, η ικανότητα ασφάλισης κατά ορισμένων κινδύνων είναι αμφισβητήσιμη. Εκτιμά δε, πως δεδομένου του δυνητικού μεγέθους των απωλειών, οι κυβερνήσεις αναπόφευκτα θα αναγκαστούν να ενισχύσουν το ρόλο που παίζουν στην αποτροπή και αποζημίωση των παγκόσμιων κυβερνοεπιθέσεων. Όμως και οι ασφαλιστικές θα έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν παράλληλα με τις κρατικές πρωτοβουλίες. Η ικανότητα του κλάδου στην παρακολούθηση και μοντελοποίηση των κυβερνοκινδύνων θα συνεχίσει να εξελίσσεται βραχυπρόθεσμα, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για την κάλυψη της ζήτησης. Η Fitch προβλέπει ότι καθώς οι ασφαλιστικές θα χτίζουν εσωτερικές δομές προστασίας κατά των κινδύνων του διαδικτύου, θα αυξάνεται και η εξειδίκευσή τους στην προστασία των πελατών, από τη στιγμή που ασφαλιστικές και ασφαλιζόμενοι στην ουσία αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους.

Πηγή: asfalistikomarketing.gr

Comments

Comments are closed.

Στοιχεία Εταιρείας

K2 - Σύμβουλοι Διαχείρισης Ασφαλιστικών Κινδύνων
Λεωφ. Βουλιαγμένης 90
166 74, Γλυφάδα, Ελλάδα
Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 210 990 2900

Στοιχεία Επικοινωνίας

e-mail address: info@k-2.gr

(+30) 210 990 2900

Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ακούσουμε οποιοδήποτε ασφαλιστικό πρόβλημα ή ζήτημα σας απασχολεί. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να σας εξυπηρετήσουμε.
Kαλέστε στο τηλεφωνικό κέντρο 9:00 πμ-16.00 μ.μ.

Contact us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Questions, issues or concerns? I'd love to help you!

Click ENTER to chat